fbpx

OTTHONI SZABADULÓSZOBA BLOG

Feladattípusok és felületek

Egy valós szabadulószobához hasonlóan egy online játékban is rengeteg feladattípussal találkozhattok.

Van, amihez megfigyelőképesség szükséges, bizonyos esetekben észre kell venni az összefüggéseket. Lehetséges, hogy titkos nyomokat kell végigkövetni, melyek elvezetnek egy apró információhoz, ami megnyitja számotokra a lehetőséget a következő feladathalmaz megoldásához. A nyomok bárhol lehetnek, melyekhez természetesen mindig kaptok egy kis utalást. Fontos, hogy épp annyit áruljunk el a feladat megoldásához, hogy kellőképpen kihívást jelentsen, viszont semmiképpen sem legyen megoldhatatlan. Valójában ez a varázsa minden szabadulószobának és sok esetben ezek határozzák meg, hogy milyen játékot nevezünk „jó” játéknak a befejezést követően. A cél minden esetben az, hogy a feladat fenntartsa a figyelmet, kellő motivációt biztosítson, még akkor is, ha több szinten összetett és nem hullanak ölünkbe a rejtvény megoldásához elengedhetetlen részletek.

Természetesen találkozhatunk hangalapú, videós, képes, és akár kissé fizikai feladatokkal is, melyekhez esetleg segítségül kell hívnunk egy tollat és ceruzát a monitorra illesztve.

Néhol külső információra is szükségünk lehet, de ezekhez mind rendelkezésünkre áll egy kis iránymutatás, hogy mit, hol keressünk. Sok játékunkról kaptunk olyan visszajelzést is, hogy eddig nem használt, de annál hasznosabb digitális megoldással találkoztak játékosaink, melyeket később kamatoztatni tudtak, vagy legalábbis az online területeket illető tudásuk bővült is valamilyen téren, új dologgal találkoztak.

Fontos a folyamatos előrejutás és sikerélmény, illetve a sokszínűsége feladatokat és bevont platformokat tekintve. Az online térben szinte semmi sem szab határt, így lehet, hogy egy youtube-ra feltöltött 360 fokos videó segít a feladat megoldásában, vagy éppen a google maps-en kell egy valós kisfilm alapján felderítenetek valamit. A social média felületeit kihasználva izgalmas profilokat lehet létrehozni, melyekkel a játék tematikájától függően kapcsolatba kell lépni, vagy fel kell keresni.

Összességében, kreatív, sok meglepetés feladatokat és felületeket tekintve is, és kihívást jelentő.

Hogy jobban megértsd, mi is az otthoni szabadulószoba.

Szabadulószobák izgalmai teljesen más közegben.

A közelmúlt történései teljesen új utakat nyitottak minden iparágban, így a szabadulószobákat tekintve is. A szabadulós játékok eddig is hihetetlen sebességgel fejlődtek, folyamatosan új technológiák alkalmazásával új típusú feladatok kerülnek bevezetésre, hogy jobbnál jobb élményekkel várják a szabadulni vágyókat.

Úgy alakult meg az otthoni online szabadulószoba is.

A szabadulós játékoknál már rég nem a kijutás a cél. Legalább is az Ilockedyou és Lockedmein játékaiban biztosan nem. Inkább azt mondanánk a kijutás fogalmát átvette a történet lezárása, küldetés teljesítése, mint cél.

Az otthoni szabaduloszobáknál sincs ez másképpen. Egy gondosan kidolgozott történet részeként folyamatosan újabb és újabb feladatokat kell megoldani, mellyel közelebb kerülünk a történet végéhez. Ez lehet egy gyilkosság megakadályozása, vagy akár a varázsvilág ikonikus pillanatainak újraélesé. A lehetőségeknek csak a készítők kreativitása szabhat határt.

A megvalósítást tekintve természetese az online szabadulószoba teljesen eltért a valós szabadulószobáktól, hisz senki sincs bezárva egy játékba, nincsenek új szobarészek, fizikai feladatok. Ez helyett vannak viszont virtuális karakterek, valósnak tűnő, de csak a játék céljából létrehozott weboldalak. Vajon például mi célja van a www.danmamilk.hu –nak, vagy a https://roxforttitka.hu/ oldalnak? És vajon mi lehet a http://hetkardinalisbun.hu/ ?

Ezek bizony mind külön külön játékokhoz tartozó weboldalak, melyek valahogyan közelebb visznek bizonyos megoldásokhoz.

Néhány játékunknál lehet, hogy telefonhívást kell indítanotok és meghallgatni egy rövid, de annál több információt tartalmazó üzenetet, vagy megtalálni az elrejtett nyomokat egy social media profilon. Nincs hiány játékra létrehozott karakterekből, logikai feladatokból, nyomozásból. Lehet, hogy követnetek kell egy személyt egy videó alapján Budapest utcáin és kihallgatni egy titkos beszélgetést ahhoz, hogy megoldjátok a rejtéjt.

Ha még mindig van kérdésetek hogyan néznek ki játékaink keressetek minket telefonon is bármikor és bevezetünk az Otthoni szabadulós játékok világába.