SEGÍTSÉGEK

Több szinten férhettek hozzá a segítségekhez, mint egy valódi szabadulós játékban, A kiemelt betűkkel jelöltek az adott témát jelenti, alatta pedig a hozzá tartozó tippeket találjátok.
Kattintsatok a segítségre és a lenyíló menüben láthatjátok is a tippet.

FONTOS: amennyiben egy részét már megoldottad a feladatnak, akkor is az első szintű segítség megnyitásánál kezd, és sorban haladj, hogy esetleg ne kapj túl sok segítséget túl korán 🙂
CHAT: ha véletlenül frissítitek a chat oldalát a chat újraindul. Ahhoz, hogy onnan folytassátok, ahol abbahagytátok csak küldjétek el az első üzenetre a legutóbbi megfejtést és folytathatjátok is a játékot, így nem kell újrakezdésnél minden választ sorjában megadni.

Tizi eltűnt

Segítség 1. szint

Miután a térképen megnézitek Hopper kunyhóját láthattok egy kis szórolapot, melyet Tizi hagyott el. Milyen városnevet olvashattok rajta? Küldjétek el az infot a chaten, ami szórólapon áll!

A Buszpályaudvar is rejt valamit a térképen, kattintsatok a pályaudvaron megjelenő szövegre, hogy láthassátok a menetrendet!

Segítség 2. szint

 A szórolap szerint, ha Tizi Bloomingtonba megy akkor a szórólapon jelzett állomáson is áthalad. Illetve a kis minta megtalálható az utazástervező térképén is. Azonban annyit tudunk, hogy jelenleg útón van Hawkinsból és pontosan 1:20perce indult. Ki kell számolnunk, hogy Hakwinsból indulva melyik állomás most a következő, ahol megáll a busz, amin utazik.

Segítség 3. szint

Az utazástervezőben látszik, hogy mekkora táv megtétele jelöl 10 percnyi utazást. Tudjuk, hogy Hawkinsból indult. Azt is tudjuk, hogy melyik útvonalon NEM mehetett, mert az utazástervező nappali járatai szükségesek.

Segítség 4. szint

1:20 perc pontosan 80perc, az utazástervezőben láthatjátok, az alábbi képet. Ez alapján melyik megálló következik most Tizinek?

Megoldás

Bedford

 

MÁSODIK FEJEZET: Will és fények

Segítség 1. szint

Nézzétek meg a térképen Will rejtekhelyét!

Segítség 2. szint

tehát az erdő szélén a Castle Byers! Láthattok egy égősort, melyen mindegyik égő más színben világít! 

Segítség 3. szint

Az üzenetben kapott, egy 360 fokos videó, ami azt jelentik, hogy körbe tudtok nézni a szobában!

Segítség 4. szint

Ha látjátok a betűket nézzétek meg, hogy milyen szót kaptok, ha a betűket színük szerint sorbarendezitek a Will rejtekhelyén látható kép alapján!

Megoldás

Bakacsin!

HARMADIK FEJEZET – HELLYEL LEFELÉ

Segítség 1. szint

Nézzétek meg a térképen a Bakacsinerdőt! Találhattok egy kirakót! Illesszétek a darabokat a megfelelő helyre, hogy megkapjátok a teljes képet!

Segítség 2. szint

Amint kiraktátok a képet olvashattok rajta egy üzenetet, küldjétek el ezt a chaten!

Segítség 3. szint

Az üzenet: lemegyek a
csatornaba hopper

Segítség 4. szint

Nézzétek meg a roncstelepet a térképen és láthatjátok, hogy itt van egy átjáró a hellyel lefelébe! Rá tudtok itt kattintani a kis ikonra a roncstelepnél, mely elirányít egy következő oldalra, mely a feladat lesz.

Segítség 5. szint

Olvassátok be a QR kódot a telefonotokkal és hallgassátok meg Hopper üzenetét! Amennyiben nem sikerülne okostelefonnal  itt tudjátok meghallgatni! https://otthoniszabaduloszoba.hu/kazetta/

Vissza kell követnetek honnan is indult pontosan. Az útvonalat úgy kell megtennetek, hogy nem tértek le az útról. Amennyiben letértek vissza kell mennetek az út végére, ahol Hopper hagyta az üzenetet és innen újrakezdeni!

Segítség 6. szint

Érdemes a hellyel lefele térképet figyelni, mialatt hallgatjátok az üzenetet és visszafejteni, hogy honnan is indulhatott Hopper. 

Először hallhatjátok, hogy rövid séta után koponyákat talál, és innen láthat állatokat, melyeket hallhatjátok a háttérben is – patkányok!

 

Segítség 7. szint

Honnan kellett indulnia, ha koponyákhoz ért és a koponyáktól egy egyenes szakasz következett a patkányokig? Az üzenet szerint a koponyáktól már látta az állatokat!

 

 

Segítség 8. szint

tehát az útvonal eleje: 

 

 

Segítség 9. szint

Ezt követően egy keskeny szakasz felé ment, majd balra és újra keskeny szakasz és második elágazáson balra! 

 

Megoldás

Ne feledjétek pontosan kell visszakövetnetek a Hopper által megtett útvonalat onnana ahol az üzenetet meghallgattátok!!  

NEGYEDIK FEJEZET – TIZI ÉS AZ ANYUKÁJA EMLÉKE

Segítség 1. szint

A srácok Mikenál vannak, tehát keressétek meg Mike házát a térképen!

 

Segítség 2. szint

Miután megvan a Wheelerék háza láthattok egy képet Tizi gyerekszobájáról, a falon kettő fontos infot is találtok!

 

Segítség 3. szint

Tizi anyukája ismételgetett szavakat, nem véletlenül! Nézzétek meg a videókat és azonosítsátok be ilyen sorrendben majd figyeljetek, hogy melyik milyen színű!

 

Segítség 4. szint

A színekhez hozzá tudtok rendelni számokat! Ezt követően a szoba bal oldalán lévő képen jelzett formátumban kell felhasználni a kapott koordinátát. A koordináta elejére ti jöttök rá, a másik fele már adott. Amint megvan írjátok be a teljes koordinátát a google keresőbe! Jól nézzétek meg az utcaképet is hova vezetett benneteket?

Megoldás

33.54158, -84.22971 

írjátok be google keresőbe és nézzétek meg a térképen hova mutat. Ezt követően nézzétek meg az utcaképet, hogy milyen épület ez! Küldjétek el chaten a megoldást a srácoknak!

ÖTÖDIK FEJEZET – A SZOVJETEK

Segítség 1. szint

Nézzétek meg a térképen a Byers házat! Láthattok egy levelet, amit Joyce kapott Murraytől.

Olvassátok el a levelet és hívjátok fel a telefonszámot!

Segítség 2. szint

Meg kell fejtenetek a kódot. Milyen kód lehet ez? Többször is előkerült a sorozatban!

 

Segítség 3. szint

Tehát a morze kód. Keressetek rá googleben a morze kódra és fejtsétek meg a hangpostán elhangzott kódot!

Segítség 4. szint

A kód F4, nézzétek meg a szovjetektől szerzett térképen – amit Suzy szerzett meg- , hogy melyik pontra utal az F4 és fordítsátok le az orosz szót. Ehhez elegendő a googleben beütnötök, hogy “orosz betűk, vagy ciril betűk” vagy akár ide kattintani: https://hu.wikipedia.org/wiki/Orosz_%C3%A1b%C3%A9c%C3%A9

Mi ez a hárombetűs szó?

Segítség 5. szint

KGB, tehát az orosz titkossszolgálat!

Küldjétek el a chaten!

Segítség 6. szint

Kaptatok egy oldalt Dustintól, melyhez meg kell adnotok egy jelszót! Ezt a levélből fejthetitek meg! Sok-sok betű van a levélben, de ha jól megnézitek valami alapján néhányat ki tudtok választani!

Segítség 7. szint

Azokra a betűkre lesz szükségete, melyeknek nincsen háttere! Olvassátok össze a betűket és megkapjátok a 4 betűs jelszót!

Segítség 8. szint

Jelszó: olga

miután bejutottatok a titkosított oldalra láthattok egy képet a matrjoska babákról bizonyos sorrendben!

Hol is találkoztatok a matrjoska babákkal még a játékban? Nézzétek meg a Byers házat a térképen és görgessetek lejjebb!

 

Segítség 9. szint

Nézzétek meg a Videót a csomag kibontásáról (a Wheeler háznál a térképen) és megkaphatjátok a kódot!

Megoldás

 

295279